Palatul Cuza de la Ruginoasa




      Luna aceasta am avut bucuria să petrecem o după-amiază "domnească" la Palatul Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa, Iași. După ce ne-am documentat un pic vă împărtășim impresionanta poveste a castelului, împreună cu fotografii viu colorate de acolo.


      "Palatul de la Ruginoasa a fost construit în anul 1804 și a aparținut inițial familiei Sturdza, astfel explicându-se asemănarea cu Palatul Sturdza de la Miclăușeni. Actualmente este muzeu memorial dedicat Domnului Unirii.
     


       Domnitorul Alexandru Ioan Cuza al Principatelor Unite a cumpărat la o licitație moșia Ruginoasa de la Banca Moldovei, în anul 1862 , dorind să-l transforme în reședință de vară. Deși domnitorul a petrecut puțin timp la palat, aici a locuit soția sa, Doamna Elena Cuza, care s-a ocupat de mobilarea și decorarea încăperilor, de grădină și de refacerea parcului din jurul castelului.
     

      În septembrie 1864, Cuza a sosit palat, unde a rămas aproape o lună, după promulgarea Legii rurale din august 1864. Plecat în exil în anul 1866 după ce fusese obligat să abdice, domnitorul a continuat să se îngrijească de moșia de la Ruginoasa.
     Fostul domnitor a murit în mai 1873 în orașul Germania, iar rămășițele sale pământești au fost aduse la Ruginoasa, dar în anul 1946, au fost depuse într-o criptă la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

După înmormântarea sa, Elena Cuza a luat decizia de a se muta la Paris, iar Alexandru Cuza, fiul lui Alexandru Ioan Cuza, a lăsat moșia de la Ruginoasa soției sale, Maria Moruzzi.




         Maria Moruzzi a avut o idilă cu Ionel I.C. Brătianu. Ea l-a invitat să locuiască în palatul de la Ruginoasa și a rămas însărcinată cu acesta. Maria Moruzzi s-a căsătorit cu Brătianu în capela castelului, cei doi divorțând în aceeași zi ("căsătoria-divorț de la Ruginoasa").    
       Din această legătură s-a născut la 3 februarie 1898, chiar în palat, un fiu, Gheorghe I. Brătianu, viitorul istoric.

      Maria Moruzzi a fost dată în judecată de Doamna Elena Cuza și a pierdut procesul, părăsind Palatul de la Ruginoasa. Ea s-a mutat la Iași, unde a locuit în Casa Pogor. Ca urmare a dispozițiilor testamentare ale lui Al. I. Cuza, moșia și palatul de la Ruginoasa au fost donate Spitalului "Caritatea" din Iași, ce a amenajat în palat un spital de copii “Cuza-Vodă”. O parte din mobilier a fost donat Muzeului Militar.

      În cursul primului război mondial, Palatul de la Ruginoasa a servit ca spital militar. Palatul a fost grav avariat de luptele purtate în apropiere în perioada celui de-al doilea război mondial, din el rămânând doar câteva ziduri de incintă și bucăți ruinate de pereți.













Biserica din curtea palatului care dateaza din 1813








      În 1982 s-a inaugurat oficial Muzeul Memorial "Al. I. Cuza" cu o secție de istorie și una de etnografie."

      În ultimii ani, palatul a fost reabilitat, iar acum este redeschis spre vizitare.


     Sursa informațiilor: http://ro.wikipedia.org/



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu